ZAP-3

Pieczarek
Posty: 2
Rejestracja: 5 mar 2012, o 12:37

Re: ZAP-3

Post autor: Pieczarek » 5 mar 2012, o 15:57

Zapewne filia nie jest oddziałem. I nie ma potrzeby wypisywać filii. Ale pytałem panie w miejscowym US i one by wolały mieć wpisane wszystko, czyli także filię. Chociaż to faktycznie dosyć dziwne, wygląda na urzędniczą fanaberię. Banki pracują w oparciu o centralny serwer - wszystkie są informatycznie jednym oddziałem. Klient nie ma obowiązku załatwiania spraw w oddziale, w którym założył rachunek. Wszystkie dokumenty, wzorce podpisów, skan dowodu osobistego są dostępne z każdego komputera wpiętego do bankowej sieci.
A zresztą numer rachunku bankowego mówi wszystko, nie bardzo wiadomo po co US słowny opis banku.
Ale może rozwiązanie sprawy zawijania wpisu lub automatycznej zmiany czcionki (inny krój lub inny stopień "ściśnięcia") przyda się w innych projektach.

Program do rozliczania PIT za 2011 r. dołączany do "Rzeczpospolitej" stosuje właśnie taką sztuczkę. Gdy jakiś wpis przestaje się mieścić w rubryce, to następuje zmiana czcionki na jednocześnie mniejszą i węższą.

Nookie
Posty: 4
Rejestracja: 6 mar 2012, o 22:33

Re: ZAP-3

Post autor: Nookie » 6 mar 2012, o 22:43

A ja już głupieję, czemu po rozpakowaniu wyświetla mi się błąd aplikacji, aplikacja nie została właściwie zainicjowana. Pomocy blondynce

Bartek
Posty: 2495
Rejestracja: 30 gru 2009, o 15:39

Re: ZAP-3

Post autor: Bartek » 6 mar 2012, o 22:45

Pewnie to win XP - Patrz trzeci link w moim podpisie :)

Nookie
Posty: 4
Rejestracja: 6 mar 2012, o 22:33

Re: ZAP-3

Post autor: Nookie » 6 mar 2012, o 22:48

O ... cóż za szybkość, a może wiesz jeszcze czemu nie moge wkleić ani wpisać ręcznie identyfikatora do UPO??

Bartek
Posty: 2495
Rejestracja: 30 gru 2009, o 15:39

Re: ZAP-3

Post autor: Bartek » 6 mar 2012, o 22:49

Odpowiedziałem Ci w tamtym temacie,aczkolwiek czy to to, pewny nie jestem :)

Nookie
Posty: 4
Rejestracja: 6 mar 2012, o 22:33

Re: ZAP-3

Post autor: Nookie » 6 mar 2012, o 22:53

no dobra, weszłam, zobaczyłam i przegrałam. Niestety nie mam pojęcia gdzie tego 'pozwolić na ten internet' mam szukać

Bartek
Posty: 2495
Rejestracja: 30 gru 2009, o 15:39

Re: ZAP-3

Post autor: Bartek » 6 mar 2012, o 22:58

E-deklarajce podają najniższą akceptowalną wersję readera bodajże 8.1.3,więc najpierw proponuję takową zainstalować : http://get.adobe.com/reader/completion/ ... or_Windows lub wersja 9.5 http://get.adobe.com/reader/completion/ ... or_Windows

Bartek
Posty: 2495
Rejestracja: 30 gru 2009, o 15:39

Re: ZAP-3

Post autor: Bartek » 7 mar 2012, o 01:08

Wrzuciłem nową wersję

Zmiany :

- program sam rozpoznaje nazwę banku po numerze rozliczeniowym zaszytym w nr rachunku (istnieje możliwość "korekty" ręcznej) - źródło bazy : http://www.nbp.pl/home.aspx?f=/banki_w_ ... encja.html

Osobiście uważam za fanaberię urzędników wpisywanie czegoś innego niż to co widnieje w bazie NBPu dla danego numeru rozliczeniowego, gdyż wpisując co innego w nazwę banku powstaje nam niezgodność między nazwą i numerem,a wymysł podawania tych 2 (nr i nazwa) danych na ZAP-3 raczej służy sprawdzeniu, a nie wprowadzaniu w błąd :) Oprogramowanie w US'ach korzysta zapewne z tej samej bazy więc jak jakiś urzędnik przepisze nasz nr konta z ZAP-3 do systemu US to raczej wyświetli mu się właśnie nazwa z tej bazy,a nie jakaś filia ;)

Uprzedzając ewentualne pytania o to,czemu w nazwach banków jest SA ,a nie S.A. (jako oznaczenie spółki akcyjnej) : http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=2745


- program stara się dopasować czcionkę do długości nazwy banku.

Wirus
Posty: 1390
Rejestracja: 19 sty 2011, o 11:01
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Re: ZAP-3

Post autor: Wirus » 9 mar 2012, o 17:42

a ja się zawsze zastanawiam. Na cholerę komukolwiek jeszcze nazwa banku/oddziału? Rozumiałem to kiedy nie było jeszcze ujednoliconych 26 cyfrowych kont, ale teraz. Ważny jest numer i odbiorca, reszte powinni mieć w poważaniu ;)

szymon189
Posty: 28
Rejestracja: 19 lut 2012, o 23:10

Re: ZAP-3

Post autor: szymon189 » 10 mar 2012, o 16:37

Jeżeli wysyłam ZAP-3 do US listownie to na kopercie mam dopisać coś że jest to ZAP-3? Czy wystarczy tylko adres US? Wysłać listem poleconym?

ODPOWIEDZ