posłałeś duplikat

Ares
Posty: 264
Rejestracja: 4 sty 2012, o 10:34

Re: posłałeś duplikat

Post autor: Ares »

M.K. napisał(a) :
> Proszę jeszcze o sprawdzenie w podglądzie dokumentów w oknie wysyłania
> treść gotowych XML. Czy na tym etapie jest wszystko w porządku czy może już
> tutaj widać powielenie XML.
W XML wszystko wygląda normalnie, tzn. nie ma zdublowanych rekordów. Porównałem dwa xml'e jeden, który został nadany 2x i drugi 1x, są identyczne oprócz oczywiście treści pól rekordów.
I jeszcze jeden problem, który pojawił się w sobotę ale myślałem, ze to coś z moim komputerem ale myliłem się. Otóż z e-poczty nie da się wydrukować UPO wewnętrznego ani wersji A ani B. Po wybraniu którejś z opcji pojawia się komunikat "Nie znaleziono zainstalowanego programu "Druk Formularzy IPS" Czy pobrać ten program?". Oczywiście program jest zainstalowany od dawna i jeszcze wszystkie UPO deklaracji VAT za grudzień do 25 stycznia drukowałem bez problemu (wprawdzie bez polskich znaków ale bez problemu) za wskazówką programu pobrałem wersję najaktualniejszą, zainstalowałem a poczta dalej, że nie ma programu Druk Formularzy... Oczywiście Druk Formularzy jest, działa prawidłowo, można otworzyć UPO wer.A oraz B a e poczta z uporem, że nie ma programu:(

Ares
Posty: 264
Rejestracja: 4 sty 2012, o 10:34

Re: posłałeś duplikat

Post autor: Ares »

W związku z tym, że nie działa UPO wewnętrzne przy sprawdzaniu wszystkich wysłanych dok. musiałem korzystać z oryginalnego i tu mam taką sugestię, by po wybraniu tego UPO program automatycznie otwierał go w przeglądarce IE a nie domyślnej, gdyż pozostałe korzystają z własnych przeglądarek pdf, które nie obsługują formularzy MF

M.K.
Posty: 3464
Rejestracja: 9 gru 2009, o 10:53

Re: posłałeś duplikat

Post autor: M.K. »

UUUffffffffffffffffffff! Dziękuję!

Z tym wydrukiem UPO to miałem już zgłoszenia w połowie stycznia. Jutro postaram się to załatwić. Co do IE - to dobry pomysł.

A co do powielania dokumentów podejrzenia nasuwa mi spowolnienie wysyłki. Moduł wysyłania oprogramowałem tak, że jeśli w trakcie "przyśpieszonego" wysyłania wystąpi błąd systemowy to wysyłanie automatycznie jest przestawiane w tryb "powolny". Do tej pory błąd występował zanim nastąpiła faktyczna wysyłka ale możliwe, że błąd występuje także już po wysłaniu danych. Tak więc po wysłaniu danych, a przed zakończeniem procedury następuje przełączenie i tryb "powolny" ponowne wysyła xml. Ten błąd występował/uje w modułach windows-a i dlatego dałem test zanim włączy się przyśpieszenie aby go wykryć.
Teraz moduł wysyłki kompiluję w nowszym środowisku i pewnie to ma wpływ na pojawienie się nowych błędów we współpracy z ms-owymi modułami.
To tyle z przypuszczeń. Na razie proponuję przestawienie wysyłki w tryb powolny. Może z czasem znajdę rozwiązanie nie eliminujące trybu przyśpieszonego.

M.K.
Posty: 3464
Rejestracja: 9 gru 2009, o 10:53

Re: posłałeś duplikat

Post autor: M.K. »

Poprawiłem wywoływanie e-DrukForm.
Zmieniłem także "coś" w wysyłaniu orzyśpieszonym ale bez większej nadziei że to pomoże. Proszę o sprawdzenie.

M.K.
Posty: 3464
Rejestracja: 9 gru 2009, o 10:53

Re: posłałeś duplikat

Post autor: M.K. »

A jak u Pana z kodami US? Są poprawne?

M.K.
Posty: 3464
Rejestracja: 9 gru 2009, o 10:53

Re: posłałeś duplikat

Post autor: M.K. »

Wydruk UPO jest poprawiony, a zewnętrzny wywoływany w MSIE.

Ares
Posty: 264
Rejestracja: 4 sty 2012, o 10:34

Re: posłałeś duplikat

Post autor: Ares »

M.K. napisał(a) :
> Poprawiłem wywoływanie e-DrukForm.
> Zmieniłem także "coś" w wysyłaniu orzyśpieszonym ale bez większej
> nadziei że to pomoże. Proszę o sprawdzenie.
Niestety w wersji 'przyśpieszonej' nadal niektóre wysyła 2x. Bez 'przyśpieszania' wysyła prawidłowo, ale za to dużo wolniej. Zauważyłem, że w wersji bez przyspieszania dokumenty są wysyłane po kolei jak były umieszczone w e-poczcie, natomiast w wersji 'turbo' wysyłane są w przypadkowej kolejności. Tak samo jest ze sprawdzaniem statusu wysyłki. Mam wrażenie, że w wolniejszej wersji po wysłaniu wszystkich dokumentów program odczytuje po kolei status wysyłki kilkukrotnie co jeszcze przedłuża czas wysyłki. myślę, że jednorazowy odczyt statusu by wystarczył, tym bardziej, że mamy do dyspozycji przycisk kontynuuj więc można ponowić odczyt.
[quote="M.K."]A jak u Pana z kodami US? Są poprawne?[/quote]
Nie zauważyłem jeszcze błędów w kodach US i myślę, że są poprawne (nie sprawdzałem wszystkich UPO szczegółowo ale te co były sprawdzane są poprawne)
[quote="M.K."]Wydruk UPO jest poprawiony, a zewnętrzny wywoływany w MSIE.[/quote]
Dziękuję bardzo... teraz jest super zwłaszcza ten w MSIE z okienkiem w którym jest lista wszystkich nr ref. dokumentów zaznaczonych do wydruku UPO.
Ale ja i tak wolę UPO stworzone przez Pana, ze względu na część C, gdzie są dane podatnika jak i typ dekl. i okres za który jest składany. Polskie znaki wróciły do UPO, dla deklaracji VAT-UE pojawiły się dane w części C, a już najlepsze jest to, że wydruk seryjny UPO nie jest sortowany jak wcześniej lecz drukuje się w kolejności umieszczenia w bazie e-poczty co znacznie ułatwia łączenie UPO z odpowiednią deklaracją. Jeszcze raz dziękuję i tak trzymać:)

M.K.
Posty: 3464
Rejestracja: 9 gru 2009, o 10:53

Re: posłałeś duplikat

Post autor: M.K. »

Myślę, że poradziłem sobie z problemem wysyłki turbo.
Mam prośbę o sprawdzenie w warunkach bojowych zanim wypuszczę wersję oficjalnie: http://www.dobry.pl/pliki/Testy/eppsetup_1_2_3_3.exe

Jest także automatyczne wpisywanie numeru ref. do oryginalnego UPO. Trzeba tylko kliknąć 2x na numerze (lub wybrać z podręcznego menu). Ciekawe jak to zadziała?

Ares
Posty: 264
Rejestracja: 4 sty 2012, o 10:34

Re: posłałeś duplikat

Post autor: Ares »

Super! zaraz to sprawdzę i dam znać, bo akurat jestem w trakcie wysyłki dość sporej ilości pitów-11 (taka nocna zmiana:)), a wysyłka bez 'turbo' jest trochę monotonna, choć jest czas by w trakcie wysyłania zajrzeć na forum

M.K.
Posty: 3464
Rejestracja: 9 gru 2009, o 10:53

Re: posłałeś duplikat

Post autor: M.K. »

To czekam z niecierpliwością na wyniki.

ODPOWIEDZ