pfr

slazak
Posty: 8
Rejestracja: 27 lut 2016, o 13:58

pfr

Post autor: slazak » 17 kwie 2017, o 13:20

mial byc w tym roq ;] ale kaj go dorwac?

wla.gle
Posty: 4864
Rejestracja: 10 lut 2010, o 09:34

Re: pfr

Post autor: wla.gle » 17 kwie 2017, o 15:17


slazak
Posty: 8
Rejestracja: 27 lut 2016, o 13:58

Re: pfr

Post autor: slazak » 17 kwie 2017, o 16:38

chodzilo mi o pity ;]] nie mf

wla.gle
Posty: 4864
Rejestracja: 10 lut 2010, o 09:34

Re: pfr

Post autor: wla.gle » 17 kwie 2017, o 16:51

Jeżeli wykonasz czynności wg linków które podałem - dopiero wtedy będziesz miał pit-y.

Wstępnie wypełnione pity PFR pobiera się z MF.

Szybciej jednak rozliczysz to tym programem: http://pit.dobry.pl/programy/pity

slazak
Posty: 8
Rejestracja: 27 lut 2016, o 13:58

Re: pfr

Post autor: slazak » 17 kwie 2017, o 17:42

juz go mam ;] ino kaj tam masz wykorzystanie pfra???? moze cos przeoczylem? ;o

wla.gle
Posty: 4864
Rejestracja: 10 lut 2010, o 09:34

Re: pfr

Post autor: wla.gle » 17 kwie 2017, o 17:57

Nie ma tu PFR-a.
Wpisz kwoty z PIT rocznych i szybko wyślesz.

slazak
Posty: 8
Rejestracja: 27 lut 2016, o 13:58

Re: pfr

Post autor: slazak » 17 kwie 2017, o 19:00

twa odp jest NIE NA TEMAT, więc czekam na odp autora pitów ;] ja nie mam do zrobienia 1, a dla calej rodziny, wiec moze se ulatwic chce...

wla.gle
Posty: 4864
Rejestracja: 10 lut 2010, o 09:34

Re: pfr

Post autor: wla.gle » 17 kwie 2017, o 19:22

Mimo wszystko moje odpowiedzi są na temat:
Piszesz w forum pit.dobry , a nie w asystencie PIT -
a tam jest możliwość przejścia na stronę z wypełnionymi wstępnie PFR-ami.
Ale jest to tylko przekierowanie na strony do których linki podałem.
Poza tym jeśli masz jakieś odliczenia to p. Marcin /autor programu/ nie poleca wypełniania
zeznań jak PFR. - podobno są błędy.

I wg mnie nic sobie nie ułatwisz......

Podaję link do Asystenta: http://pit.dobry.pl/programy/asystent-pit

Janusz M
Posty: 25
Rejestracja: 30 gru 2015, o 17:27

Re: pfr

Post autor: Janusz M » 17 kwie 2017, o 19:31

slazak pisze:
> twa odp jest NIE NA TEMAT, więc czekam na odp autora pitów ;] ja nie mam do
> zrobienia 1, a dla calej rodziny, wiec moze se ulatwic chce...

=============================
Chcesz szybko i bezbłędnie rozliczyć ? To posłuchaj rad, które dostałeś od wla.gle.

Online
M.K.
Posty: 2394
Rejestracja: 9 gru 2009, o 10:53

Re: pfr

Post autor: M.K. » 18 kwie 2017, o 09:55

Tak, PFR nie ma w PIT-ach ale jest w Asystencie PIT.

wla.gle pisze:
>
> Ale jest to tylko przekierowanie na strony do których linki podałem.

To nie jest tylko przekierowanie!
Asystent PIT sam pobierze dane z PFR jeśli przejdzie się [Dalej] do końca (po drodze trzeba wpisać tylko US).
Zamieściłem przykładowy filmik viewtopic.php?f=39&t=17484 .

Wypełniania odliczeń nie polecam w PFR z trzech powodów:

1. Chodzi dość powolnie i trzeba powoli klikać aby czegoś nie popsuć. Przynajmniej jest takie moje wrażenie.
2. W programie Asystent są podpola, które pozwalają na szerszą kontrolę danych i automatyczne obliczenia itp. W PFR tego nie ma więc nie ma jak przenieść w odpowiednie podpola. Z tego powodu jeśli dane zostaną przeniesione do pól głównych to każda zmiana wpływająca na podstawę opodatkowania czy podatek spowoduje konieczność ręcznego przepisywania kwot w podpola lub ręcznej korekty kwot (np. wielkość kwoty odliczenia darowizny do 6% dochodu).
3. Skoro wypełni się całość w "PFR" to właściwie po co wtedy pobierać to do PIT-ów. Wtedy lepiej wysłać z PFR.

O błędach w PFR nie słyszałem bo nikt do tej pory mi o tym nie mówił.

W PITy 2016 też miałem zamiar zastosować ten sam mechanizm "PFR" co w Asystencie. Jeśli uporam się z problemami technicznymi (to jednak inny program niż Asystent PIT) to będzie jeszcze w tym roku. Ale lepiej nie czekać i użyć Asystenta.

ODPOWIEDZ