Wyzerowane dane zapisanych PITów

Zgłoś problem, zaproponuj rozwiązanie, zapytaj.
Czarek
Posty: 416
Rejestracja: 21 lut 2010, o 17:53

Re: Wyzerowane dane zapisanych PITów

Post autor: Czarek » 14 mar 2019, o 11:04

'Optima',
spróbuj podłączyć jakiś dodatkowy dysk czy pendrive, wejdź do programu "PITy…", utwórz nowe zeznanie i wpisz jakieś dane liczbowe, i zapisz to z programu na ten inny dysk czy pendrive.
O co mi chodzi: system mam na partycji C, większość programów i pliczków (włącznie z "PITy…" i ich "Dokumenty AFi") - na D, a wszelkie dokumenty, zdjęcia, itd. - na E; i zauważyłem, że niektórym programom nie pozwala u mnie edytować i zapisywać dokumentów zapisanych wcześniej na dysku C (dlatego "PITy…" i ich pliki trzymam na D w poszczególnych rocznikach programu). Też mam Windows 10.

Czarek

wla.gle
Posty: 4798
Rejestracja: 10 lut 2010, o 09:34

Re: Wyzerowane dane zapisanych PITów

Post autor: wla.gle » 14 mar 2019, o 13:58

Ja robię jeszcze inaczej /nigdy nie miałem problemu z dostępem do pliku/ów/

Zainstalowałem program PITy2018 /i wcześniejsze/ na dysku usb i przyporządkowałem mu literę "P" - jak podatki :)
Również na tym dysku tworzę folder o nazwie np. ROZLICZENIA 2018,
Wersja programu stacjonarna nie mobilna .exe....
Po zainstalowaniu zawsze obowiązkowo wykonuję ustawienia programu na zakładce --> plik--> właściwości programu
i wybieram -->foldery--> Folder tegorocznych dokumentów np. P:\ROZLICZENIA 2018 oraz Folder zeszłorocznych dokumentów
np. P:\ROZLICZENIA 2017.
Na jakimkolwiek kompie usiądę = mogę sobie robić rozliczenie....

Oczywiści każde rozliczenie drukuję na wirtualnej drukarce np. PDG Creator - super sprawa.......

Jedynym minusem takiego rozwiązania jest, że na każdym kompie przy pierwszym użyciu dysku usb należy zmienić literę dysku na "P".

PPM /prazy przycisk myszy/ klikam na Mój komputer-->zarządzanie komputerem -->zarządzanie dyskami--> zmień literę dysku--> zmień na 'P".

Wykonuje się to tylko raz na danym kompie.

Po zakończeniu pracy odinstalowuję usb i nie ma śladu danych na dysku komputera - jest to wg mnie bezpieczne.....

W RAZIE AWARII SYSTEMU NIE TRACĘ ŻADNYCH PLIKÓW....

Oczywiście zawsze trzeba pomyśleć o kopii bezpieczeństwa na dysku zewnętrznym ..

Ahoj !

Czarek
Posty: 416
Rejestracja: 21 lut 2010, o 17:53

Re: Wyzerowane dane zapisanych PITów

Post autor: Czarek » 15 mar 2019, o 14:57

wla.gle pisze:
> Ja robię jeszcze inaczej /nigdy nie miałem problemu z dostępem do pliku/ów/
>
> Zainstalowałem program PITy2018 /i wcześniejsze/ na dysku usb i przyporządkowałem mu
> literę "P" - jak podatki :)
> Również na tym dysku tworzę folder o nazwie np. ROZLICZENIA 2018,
> Wersja programu stacjonarna nie mobilna .exe....
> Po zainstalowaniu zawsze obowiązkowo wykonuję ustawienia programu na zakładce -->
> plik--> właściwości programu
> i wybieram -->foldery--> Folder tegorocznych dokumentów np. P:\ROZLICZENIA 2018
> oraz Folder zeszłorocznych dokumentów
> np. P:\ROZLICZENIA 2017.
> Na jakimkolwiek kompie usiądę = mogę sobie robić rozliczenie....
>
> Oczywiści każde rozliczenie drukuję na wirtualnej drukarce np. PDG Creator - super
> sprawa.......
>
> Jedynym minusem takiego rozwiązania jest, że na każdym kompie przy pierwszym użyciu
> dysku usb należy zmienić literę dysku na "P".
>
> PPM /prazy przycisk myszy/ klikam na Mój komputer-->zarządzanie komputerem
> -->zarządzanie dyskami--> zmień literę dysku--> zmień na 'P".
>
> Wykonuje się to tylko raz na danym kompie.
>
> Po zakończeniu pracy odinstalowuję usb i nie ma śladu danych na dysku komputera -
> jest to wg mnie bezpieczne.....
>
> W RAZIE AWARII SYSTEMU NIE TRACĘ ŻADNYCH PLIKÓW....
>
> Oczywiście zawsze trzeba pomyśleć o kopii bezpieczeństwa na dysku zewnętrznym ..
>
> Ahoj !

'wla.gle', bardzo ciekawie wymyśliłeś taki dostęp do dokumentów... Gratulacje.
Może skorzystam z Twojego pomysłu...

Ahoj!

Czarek

wla.gle
Posty: 4798
Rejestracja: 10 lut 2010, o 09:34

Re: Wyzerowane dane zapisanych PITów

Post autor: wla.gle » 15 mar 2019, o 15:45

Robię tak Czarku od "zarania dziejów" - nigdy nie miałem problemu z dostępem do danych...
Oczywiście w wersji USB - 1,2 to troszkę wolniej program śmigał,
ale teraz przy USB 3,0 chodzi pięknie....

ODPOWIEDZ