Praca w sieci - jak?

Zgłoś problem, zaproponuj rozwiązanie, zapytaj
Boloko
Posty: 13
Rejestracja: 22 sty 2020, o 12:51

Re: Praca w sieci - jak?

Post autor: Boloko » 23 sty 2020, o 10:10

Żeby usystematyzować trochę moja wiedzę :)
Baza *.sdb jest tworzona przez SQlite i w ten sposób skonfigurowany program nie pozwala na jednoczesną pracę dwóch osób na jednej bazie danych. Jeszcze prace to może i pozwala ale zapisać to już raczej nie. Żeby to było możliwe trzeba utworzyć bazę MSSQL lub MYSQL. Mam na serwerze utworzoną bazę SQL (Płatnik). Natomiast przy próbie podłączenia się do serwera cały czas wyskakuje mi błąd połączenia z bazą danych zarówno po nazwie jak i po IP. Czy ona musi być czymś wcześniej utworzona?

Pomoc Techniczna IPS
Posty: 355
Rejestracja: 2 gru 2009, o 11:12

Re: Praca w sieci - jak?

Post autor: Pomoc Techniczna IPS » 23 sty 2020, o 11:09

Program sam utworzy bazę na serwerze jak parametry będą poprawne. Może wprowadził Pan niepotrzebnie port, który jest dynamiczny?

Boloko
Posty: 13
Rejestracja: 22 sty 2020, o 12:51

Re: Praca w sieci - jak?

Post autor: Boloko » 23 sty 2020, o 11:11

Tak mi wygląda, że jest dynamiczny. Próbowałem zarówno z portem jak i bez z takim samym rezultatem. Pinguje mi normalnie i po nazwie jak i po ip. Zresztą cały czas pracuję na plikach umieszczonych na serwerze.

M.K.
Posty: 2725
Rejestracja: 9 gru 2009, o 10:53

Re: Praca w sieci - jak?

Post autor: M.K. » 23 sty 2020, o 11:19

1. Czy jest zainstalowana najnowsza wersja PITy IPS?
2. Czy jest na końcówce jest zainstalowany Native client SQL?

Boloko
Posty: 13
Rejestracja: 22 sty 2020, o 12:51

Re: Praca w sieci - jak?

Post autor: Boloko » 23 sty 2020, o 11:26

1. Tak dziś pobrana
2. Tak jest zainstalowany
Zastanawiam się czy na serwerze nie zainstalować programu IPS i może wtedy uda się na nim utworzyć bazy sql.

M.K.
Posty: 2725
Rejestracja: 9 gru 2009, o 10:53

Re: Praca w sieci - jak?

Post autor: M.K. » 23 sty 2020, o 11:41

Rozumiem, ze nie ma połączenia z bazą.
Jeśli brakuje połączenia to utworzenia baz danych na serwerze nic nie da.
Proszę na priv o kontakt e-mail / tel.

Optima
Posty: 139
Rejestracja: 5 mar 2013, o 00:29

Re: Praca w sieci - jak?

Post autor: Optima » 23 sty 2020, o 20:04

Poczytałem jakieś angielskie strony o SQLite i...
… doczytałem, że na tej bazie też może pracować kilka osób.
Fakt - zapisywać w danej chwili może tylko jeden podłączony klient - ale na czas zapisu baza ma status BUSY (zajęta) i kolejny czeka.
Trwa to jak tam pisało milisekundy - więc praktycznie nie odczuwalne.
Ja działam w sieci na 2 komputerach i nie widzę żadnych problemów.
Ale może jak będzie fala pitów na przełomie luty/marzec to wyjdą jakieś błędy?

M.K.
Posty: 2725
Rejestracja: 9 gru 2009, o 10:53

Re: Praca w sieci - jak?

Post autor: M.K. » 24 sty 2020, o 08:51

Każdy zapis do bazy zabezpieczam transakcją. Jednak każdy inny komputer musi wtedy zaktualizować informacje o bazie. Nie wiem czy oczekujący na zapisanie danych po uzyskaniu dostępu potrafi zaktualizować dane bazy. Co będzie jeśli na zapis w danym momencie oczekują 2, 3 komputery?
Czy takie sytuacje są na 100% zabezpieczone. Nie potrafię tego z pewnością stwierdzić.

MatysPio
Posty: 12
Rejestracja: 25 kwie 2019, o 08:56

Re: Praca w sieci - jak?

Post autor: MatysPio » 31 sty 2020, o 09:16

Boloko pisze:
> Żeby usystematyzować trochę moja wiedzę :)
> Baza *.sdb jest tworzona przez SQlite i w ten sposób skonfigurowany program
> nie pozwala na jednoczesną pracę dwóch osób na jednej bazie danych. Jeszcze
> prace to może i pozwala ale zapisać to już raczej nie. Żeby to było możliwe
> trzeba utworzyć bazę MSSQL lub MYSQL. Mam na serwerze utworzoną bazę SQL
> (Płatnik). Natomiast przy próbie podłączenia się do serwera cały czas
> wyskakuje mi błąd połączenia z bazą danych zarówno po nazwie jak i po IP.
> Czy ona musi być czymś wcześniej utworzona?

Mam odpalone PityIPS na MSSQL
Najpierw musisz zainstalować nową instancje na serwerze sql, wtedy dopiero możesz próbować się z nią łączyć.

M.K.
Posty: 2725
Rejestracja: 9 gru 2009, o 10:53

Re: Praca w sieci - jak?

Post autor: M.K. » 31 sty 2020, o 10:27

MSSQL Płatnika w jakiej jest wersji? (np. SQL Serwer 2012)

ODPOWIEDZ