Brak polskich liter.

Rozmowy o programach IPS i Fundacji Nasza Szkoła
tatic
Posty: 1
Rejestracja: 26 kwie 2021, o 20:12

Brak polskich liter.

Post autor: tatic »

Witam.
Jak w temacie powyżej. Po wypełnieniu pita 37 nie zapisuje polskich liter. Zamiast ł jest l czy zamiast ą jest a. Wpisuję dobrze lecz po zapisaniu i ponownym otwarciu pliku brakuje owych znaków. Z tego też powodu program nie chce wysłać pitu do urzędu.
Brak też jest zapisu w pdf-ie
Pozdrawiam.
Załączniki
pit 37.jpg
pit 37.jpg (7.84 KiB) Przejrzano 571 razy

pswiatki
Posty: 2
Rejestracja: 26 kwie 2021, o 21:32

Re: Brak polskich liter.

Post autor: pswiatki »

Dokładnie. Mam to samo (akurat też Wrocław). UPO też wygląda "ciekawie", choć w niektórych miejscach jest dobrze. Załączam przykłady. Moje nazwisko też okorowane z polskich znaków.... :(
Załączniki
upo_f2.png
upo_f1.png

Robert IPS
Posty: 20
Rejestracja: 3 sty 2017, o 12:39

Re: Brak polskich liter.

Post autor: Robert IPS »

Proponuję sprawdzić ustawienia regionalne Windows - ustawienia Unicode czy jest polski.

AM_L
Posty: 5
Rejestracja: 27 kwie 2021, o 20:45

Re: Brak polskich liter.

Post autor: AM_L »

Windows 10 ustawienia POL, klawiatura Polish (Programmers)
Uruchamiam program pity 2020 asystent
Wybieram PIT 36
Wprowadzam dane i nazwisko podatnika - pole 12 z polskimi znakami Śćżń
Zapiuje Rozliczenie.
Zamykam program
Plik zapisal sie z polskimi znakami w nazwie pliku.
Otwieram program i wybieram z ostanio zapisany plik z listy na przycisku otwórz. Komunikat Nie odnaleziono pliku - plik zawiera polskie znaki ale sciezka w programie pity asystent juz ich nie zawiera.
Po wczytaniu zapisanego pliku pole 12 nie zawiera polskich znaków zostaly zmienione Śćżń na Sczn
Mam problem z wysłaniem pliku - przez brak polskich liter?

AM_L
Posty: 5
Rejestracja: 27 kwie 2021, o 20:45

Re: Brak polskich liter.

Post autor: AM_L »

Robert IPS pisze:
> Proponuję sprawdzić ustawienia regionalne Windows - ustawienia Unicode czy
> jest polski.

Nie pomaga.

Robert IPS
Posty: 20
Rejestracja: 3 sty 2017, o 12:39

Re: Brak polskich liter.

Post autor: Robert IPS »

Czy w ustawieniach programu na zakładce edycja pól po zmianie na czcionkę Arial efekt jest taki sam?
Czy Windows jest polski?

AM_L
Posty: 5
Rejestracja: 27 kwie 2021, o 20:45

Re: Brak polskich liter.

Post autor: AM_L »

W aplikacji widac polskie znaki - w Picie też sa polskie znaki podczas wpisywania. Po wciśnięciu Zapisz w aplikacji dalej widać polskie znaki, ale po ponownym wczytaniu rozliczenia już polskich znaków nie widać w rozliczeniu. Aplikacja dalej wyświetla polskie znaki ale w Picie już ich nie ma.
Myśle że problem jest konwersja przy zapisywaniu lub wczytywaniu rozliczenia.

Zmiana czcionki nie wplywa na zachowanie wyżej.
Windows jest angielski.

M.K.
Posty: 3295
Rejestracja: 9 gru 2009, o 10:53

Re: Brak polskich liter.

Post autor: M.K. »

Proszę jeszcze raz sprawdzić czy jest ustawiony język "polski" w ustawieniach regionalnych Windows - Język dla programów nieobsługujących kodu Unicode.

AM_L
Posty: 5
Rejestracja: 27 kwie 2021, o 20:45

Re: Brak polskich liter.

Post autor: AM_L »

Nie ma znaczenia czy w ustawieniach regionalnych jest polski czy English (United States). Sprawdzilem na obu - program zachwuje sie tak samo.
Załączniki
polski..jpg
polski..jpg (6.12 KiB) Przejrzano 514 razy

M.K.
Posty: 3295
Rejestracja: 9 gru 2009, o 10:53

Re: Brak polskich liter.

Post autor: M.K. »

To nie o te ustawienia chodzi.

Ma być Język dla programów nieobsługujących kodu Unicode - Polski.
Załączniki
Schowek01.png

ODPOWIEDZ