Błędy graficzne - zawieszanie programu

Rozmowy o programach IPS i Fundacji Nasza Szkoła
krispl
Posty: 5
Rejestracja: 21 lut 2022, o 13:38

Błędy graficzne - zawieszanie programu

Post autor: krispl »

Witam, dość często spotykam się z problemem widocznym w załącznikach.
Program w losowych momentach dostaje takie graficzne artefakty, czasem część okna jest biała i nic nie widać, czasem czarne i nic nie widać.
W innych sytuacjach program potrafi zrobić się "przeźroczysty" i się zawiesić.
Zamknięcie programu i ponowne uruchomienie na chwilę pomaga.
Czy ktoś się spotkał z takim problemem graficznym i może coś doradzić.
Program był sprawdzany na kilku komputerach i na każdym jest podobnie.
Załączniki
Bez tytułu2.png
Bez tytułu1.png

M.K.
Posty: 3464
Rejestracja: 9 gru 2009, o 10:53

Re: Błędy graficzne - zawieszanie programu

Post autor: M.K. »

Czy to Windows 7?
Wszystkie komputery są takie same (model, karta graficzna)?

krispl
Posty: 5
Rejestracja: 21 lut 2022, o 13:38

Re: Błędy graficzne - zawieszanie programu

Post autor: krispl »

Windows 7 32bit na wszystkich
Jeden to DELL Optiplex 780 (E8400, 4gb ram, grafika zintegrowana).
drugi to komputer na i5, 4gb ram i grafika intel hd
trzeci podobny do poprzedniego i5, 4gb ram a do tego grafika 730 geforce.
Na każdej z tych konfiguracji pojawiają się takie problemy.

Pomoc Techniczna IPS
Posty: 398
Rejestracja: 2 gru 2009, o 11:12

Re: Błędy graficzne - zawieszanie programu

Post autor: Pomoc Techniczna IPS »

Na ustawieniach domyślnych Windows 7 też jest taki sam efekt (prawy przycisk myszki na pulpicie - Personalizuj)?

M.K.
Posty: 3464
Rejestracja: 9 gru 2009, o 10:53

Re: Błędy graficzne - zawieszanie programu

Post autor: M.K. »

Wspólną cechą tych komputerów jest Windows 7 i 4mb RAM.
Czy jest możliwe przynajmniej w jednym komputerze dla próby dołożenie dodatkowych 4mb RAM? (przy okazji system by trochę przyśpieszył).

krispl
Posty: 5
Rejestracja: 21 lut 2022, o 13:38

Re: Błędy graficzne - zawieszanie programu

Post autor: krispl »

[quote="Pomoc Techniczna IPS" post_id=80173 time=1645451342 user_id=53]
Na ustawieniach domyślnych Windows 7 też jest taki sam efekt (prawy przycisk myszki na pulpicie - Personalizuj)?
[/quote]
Na ustawianiach podstawowych, bez Aero.

[quote=M.K. post_id=80177 time=1645462579 user_id=54]
Wspólną cechą tych komputerów jest Windows 7 i 4mb RAM.
Czy jest możliwe przynajmniej w jednym komputerze dla próby dołożenie dodatkowych 4mb RAM? (przy okazji system by trochę przyśpieszył).
[/quote]
System 32bit więcej jak 4GB (3,75GB) nie obsłuży czyli operacja bezcelowa. A jest to system 32bit ponieważ korzystam z programów na bazie DOS.

Jakie są wymagania sprzętowe programu Pity IPS?

M.K.
Posty: 3464
Rejestracja: 9 gru 2009, o 10:53

Re: Błędy graficzne - zawieszanie programu

Post autor: M.K. »

Rzeczywiście, zapomniałem o ograniczeniach Windows 32.
Teoretycznie program powinien działać na takich parametrach.
Wykorzystuje jednak bezpośrednie sterowania grafiką i możliwe, że grafika pobiera dane z pamięci, która z powodu braku miejsca została zrzucona na dysk i dlatego nie otrzymuje obrazu i powstają czarne plamy.
Sprawdzę jeszcze co można by przestawić w grafice.

M.K.
Posty: 3464
Rejestracja: 9 gru 2009, o 10:53

Re: Błędy graficzne - zawieszanie programu

Post autor: M.K. »

Proponuję na jednym z komputerów wpisać w rejestry tę wartość:

[HKEY_CURRENT_USER\Software\IPSPI\PITyIPS\Params]
"GlobalUseDirect2D"="0"

To ustawienie wyłącza wykorzystanie "Direct2D" co może ubocznie skutkować spowolnieniem grafiki.

Można tez pobrać ten plik na dysk i "kliknąć" na nim aby sam wpisać się do rejestrów.
https://www.dobry.pl/pliki/PITyIPS.directoff.reg

plik ma zawartość:
Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_CURRENT_USER\Software\IPSPI\PITyIPS\Params]
"GlobalUseDirect2D"="0"
"xGlobalUseHWEffects"="0"
"xGlobalUseDX10"="1"
"xGlobalUseDX10Software"="1"
"xGlobalUseDX"="1"
"xGlobalUseDXInDX9Mode"="0"
"xGlobalUseDXSoftware"="0"
"xGlobalDisableFocusEffect"="1"
"xGlobalUseGDIPlusClearType"="1"
"xGlobalUseGPUCanvas"="0"

krispl
Posty: 5
Rejestracja: 21 lut 2022, o 13:38

Re: Błędy graficzne - zawieszanie programu

Post autor: krispl »

Przetestuję tą metode

krispl
Posty: 5
Rejestracja: 21 lut 2022, o 13:38

Re: Błędy graficzne - zawieszanie programu

Post autor: krispl »

Testowane kilka dni, mogę potwierdzić że pomogło. Nie w 100% bo są momenty gdzie jest jeszcze taki problem ale jest bardzo duża poprawa.

ODPOWIEDZ