polskie litery

Bartek
Posty: 2508
Rejestracja: 30 gru 2009, o 15:39

Re: polskie litery

Post autor: Bartek »

A spróbuj ściągnąć ten plik http://www.dobry.pl/pliki/codepage.reg kliknąć na nim dwukrotnie - pojawi się informacja czy dodać wpis do rejestru, zgódź się i uruchom ponownie komputer.

tito3
Posty: 5
Rejestracja: 2 lut 2011, o 11:46

Re: polskie litery

Post autor: tito3 »

Niestety pobranie tego pliku też nic nie dało. Usunąłem program i ponownie go zainstalowałem. Taki same objawy. Jeż podczas instalacji np.w kreatorze zauważyłem brak polskich liter. Pokusiłem się o ściągnięcie innego programu do rozliczenia PIT2010 i tam ten problem nie występuje. Z Waszego programu korzystam już kilka lat i tak chciałem trzymać z tym, że w tym roku pierwszy raz na nowym sprzęcie. Dziwne bo przy wpisywaniu w żółte pola polskie litery funkcjonują a dopiero znikają po przeniesieniu do tabel.
Pozdrawiam

Gość

Re: polskie litery

Post autor: Gość »

Czyli nic się nieda zrobić z moim problemem?
Pozdrawiam.

M.K.
Posty: 2754
Rejestracja: 9 gru 2009, o 10:53

Re: polskie litery

Post autor: M.K. »

Obawiam się że nic, gdyż to problem leży w systemie Windows. Zapewne zainstalowanie od nowa Windows dało by rezultat.
Program jest napisany tak, że każdy znak przechowuje w jednym bajcie. Tak do niedawna były pisane (prawie) wszystkie programy i systemy kodów znaków narodowych musiały być alternatywne. Dlatego system Windows oferuje opcję ustawienia języka dla programów nieobsługujących Unicode (Unicode - system zapamiętywania znaków na wielu bajtach).
W polskim systemie Windows lub w systemie, w którym jeżyk dla programów nieobsługujących Unicode jeśli jest ustawiony na polski to program będzie uruchomiony z obsługą polskiego kodowania. To jest sprawdzone i działa. Jeśli w tym przypadku nie działa to znaczy, że instalacja Windows'a jest uszkodzona.

AD

Re: polskie litery

Post autor: AD »

Gość napisał(a) :
> Windows7 oryginalny, kupiony razem ze sprzętem.
> Zmiana języka na angielski i następnie na polski w ustawieniach
> regionalnych i ponowne uruchomienie laptopa nic nie dała.
> Pozdrawiam

ja mam to samo - taki sam system (w7 hp) też polski, niestety również brak polskich liter mimo prób licznych poprawienia tego faktu...zainstalować trzeba na starszym systemie..nie ma wyjścia :)

ihv

Re: polskie litery

Post autor: ihv »

Można zapisać deklaracje w XML i go przeedytować, pamiętając, że kodowanie znaków to utf8.

ODPOWIEDZ